Kuchnia

LODY RÓŻANE

Pyszne, kremowe o aksamitnej konsystencji, lody z dodatkiem konfitury z płatków róży do wykonania szybko i bez maszynki. Składniki na …

Więcej ...

Róże karnawałowe – przepis

To niezwykle efektowny deser przygotowany z jabłek i ciasta francuskiego, który można serwować w Tłusty Czwartek, jako alternatywa dla pączków z różą, faworków, oponek. Wiola Maciejewska pokazuje jak to zrobić i zaprasza na stronie FB PTR.

Więcej ...

Tort Różany

Tort to ciasto niezwykłe i tak jak róża towarzyszy wszystkim najważniejszym momentom w życiu człowieka

Więcej ...

Zdrowie

Rosa rugosa

Płatki kwiatów służą do robienia dżemu. Wciera się je w miskę, najlepiej z kamienia, i dodaje się trochę cukru. Pod koniec zacieru należy podać małą łyżkę soku z cytryny. Nie trzeba gotować lub podgrzewać gotowego dżemu. Płatki zawierają naturalne substancje bakteriobójcze i grzybobójcze.

Więcej ...

Lecznicze działanie róży

Płatki i kwiaty róży mają wysoką zawartość korzystnie działających substancji, dlatego znajdują szerokie zastosowanie zarówno w farmacji jak i w kosmetyce.

Więcej ...

Woda różana

Woda różana jest produktem, o którego bogatych właściwościach wiedzieli doskonale najpierw mieszkańcy Persji, a dzisiaj wiedzą już wszyscy.

Więcej ...

Uroda

Róża w kosmetyce – woda różana i olejek różany

W kosmetyce wykorzystywane są płatki róż stulistnych i  damasceńskich, większość kwitnących tylko raz (róże letnie), przez kilka tygodni, na przełomie czerwca …

Więcej ...