Tort to ciasto niezwykłe i tak jak róża towarzyszy wszystkim najważniejszym momentom w życiu człowieka – tym najpiękniejszym, które najbardziej pragniemy celebrować : urodziny, ślub, imieniny, święta, ważna uroczystość. Jeśli ciasto, choć skromne w formie, nazwane jest tortem, wbijemy w jego środek świeczkę, to wiemy, że chcemy uczcić tą chwilę i podkreślić jej rangę.
![](https://ptrosa.pl/wp-content/uploads/2021/05/Konferencja-CTMiT-10_tort_3-1024x680.jpg)
W Kutnie uczestnicy kolejnych edycji Święta Róży mieli okazję doświadczyć szczególnych doznań związanych z celebrowaniem tej uroczystości. Wszystkie imprezy miały, oprócz oprawy florystycznej, także niezwykłą oprawę kulinarną z nutą różaną. W dni kiedy miasto świętuje, wszystkie cukiernie i restauracje w mieście serwują dania, w których odnajdziemy różę, ale kulminacją jest serwowany, bądź w trakcie uroczystości otwarcia, bądź w trakcie Konferencji Różanej, TORT.
W 2018 r. tort, który wjechał do Sali Centrum Teatru, Muzyki i Tańca, gdzie odbywała się Konferencja Różana, w której uczestniczyło Polskie Towarzystwo Różane, podbił serca wszystkich i do dziś przywołanie w pamięci tego widoku powoduje ciepłe wspomnienia … i pobudza soki trawienne.
![](https://ptrosa.pl/wp-content/uploads/2021/05/kutno_tort_konferencja-rozana_2018-_1.jpg)
![](https://ptrosa.pl/wp-content/uploads/2021/05/tort-w-przerwie-konferencji-fot.P.Marciszuk.jpg)
![](https://ptrosa.pl/wp-content/uploads/2021/05/Konferencja-CTMiT-13_tort-1024x680.jpg)
Zaprezentowany tort, to nie jedyne dzieło cukierników z Kutna i poniżej przedstawiamy galerię tortów, które były serwowane w innych latach podczas Święta Róży.
![](https://ptrosa.pl/wp-content/uploads/2021/05/Kutno_swieto-rozy_2013.jpg)
![](https://ptrosa.pl/wp-content/uploads/2021/05/kutno_swieto_rozy_2014.jpg)
![](https://ptrosa.pl/wp-content/uploads/2021/05/swieto-rozy-2016-5151-1024x683.jpg)
![](https://ptrosa.pl/wp-content/uploads/2021/05/tort_cukrovnia_kutno_2-836x1024.jpg)
Samo ciasto tortu może nie jest trudno zrobić samemu, ale aby tort miał wspaniały smak – mówi Edyta Zahorska właścicielka “Cukrovni” – trzeba użyć dobrej jakości i świeżych produktów – podstawa to jaja ze sprawdzonego źródła od „szczęśliwych” kur, dobra mąka, która jest przeznaczona do wypieków i … masło, prawdziwe, a nie jego namiastka, a do tego warto dodać szczyptę dobrego humoru! Oczywiście masła używamy do mas, którymi przekładamy tort i ozdabiamy. Zamiast masy z masła możemy wykorzystać różne składniki, które go rozluźnią np. pianki z białek, konfitury różanej, bitej śmietany. Niestety, nie ma się co łudzić, dobry tort nigdy nie będzie dietetyczny, ale jeśli dbamy o linię, możemy go zjeść mniej, cała reszta to uczta dla oczu. Poniżej kilka przykładów wypieków z “Cukrovni”, która nie ogranicza się do tortów różanych, ale proponuje też inne smaki, o których warto przekonać się samemu odwiedzając miasto Kutno i cukiernię “Cukrovnia”.
Tort Biała Dama to połączenie puszystego biszkoptu z delikatnym kremem na bazie belgijskiej czekolady, serka mascarpone i śmietanki oraz musu z czarnej porzeczki.
ale mogą być też takie torty …
![](https://ptrosa.pl/wp-content/uploads/2021/05/tort-rozany-fot-L.Rojewski-1024x666.jpg)
Przepis na dekorację z płatków prawdziwej róży
Białko ubijamy, ale tak aby było lekko spienione (nie na sztywno). Cukier wysypujemy na talerzyk. Kwiaty róży dzielimy na pojedyncze płatki i każdy z nich smarujemy z użyciem pędzelka roztrzepanym białkiem, a potem moczymy w cukrze, aby się całkowicie oblepiły. Płatki robią się trwałe i sztywne.
Wszystkim życzymy Smacznego!
PTR