Tort Różany

Tort to ciasto niezwykłe i tak jak róża towarzyszy wszystkim najważniejszym momentom w życiu człowieka – tym najpiękniejszym, które najbardziej pragniemy celebrować : urodziny, ślub, imieniny, święta, ważna uroczystość. Jeśli ciasto, choć skromne w formie, nazwane jest tortem, wbijemy w jego środek świeczkę, to wiemy, że chcemy uczcić tą chwilę i podkreślić jej rangę.

tort serwowany podczas Konferencji Różanej

W Kutnie uczestnicy kolejnych edycji Święta Róży mieli okazję doświadczyć szczególnych doznań związanych z celebrowaniem tej uroczystości. Wszystkie imprezy miały, oprócz oprawy florystycznej, także niezwykłą oprawę kulinarną z nutą różaną. W dni kiedy miasto świętuje, wszystkie cukiernie i restauracje w mieście serwują dania, w których odnajdziemy różę, ale kulminacją jest serwowany, bądź w trakcie uroczystości otwarcia, bądź w trakcie Konferencji Różanej, TORT.
W 2018 r. tort, który wjechał do Sali Centrum Teatru, Muzyki i Tańca, gdzie odbywała się Konferencja Różana, w której uczestniczyło Polskie Towarzystwo Różane, podbił serca wszystkich i do dziś przywołanie w pamięci tego widoku powoduje ciepłe wspomnienia … i pobudza soki trawienne.

Zamocowanie świecy na najwyższym piętrze tortu przygotowanego przez Firmę Cukierniczą Wasiakowie z Kutna
fot.Piotr Marciszuk, odpalenie świec na torcie z życzeniem udanego Święta Róży – nikt się nie mógł oprzeć pokusie, aby skosztować kawałek tego pysznego deseru
po pierwszym zachwycie, gdy tort wjechał na salę, ustawiła się kolejka chętnych, ale spokojnie dla wszystkich uczestników starczyło!

Zaprezentowany tort, to nie jedyne dzieło cukierników z Kutna i poniżej przedstawiamy galerię tortów, które były serwowane w innych latach podczas Święta Róży.

Tort różany serwowany podczas Święta Róży w 2013 r.
Tort różany serwowany podczas Święta Róży w 2014 r.
Tort różany serwowany podczas Święta Róży w 2016 r.
Tort różany serwowany podczas Święta Róży w 2020 r., podczas bufetu dla nielicznego grona osób ze względu na pandemię COVID19, przygotowany przez Cukiernię „Cukrovnia” z Kutna – tutaj wyrób dumnie prezentuje właścicielka cukierni Edyta Zachorska.

Samo ciasto tortu może nie jest trudno zrobić samemu, ale aby tort miał wspaniały smak – mówi Edyta Zahorska właścicielka „Cukrovni” – trzeba użyć dobrej jakości i świeżych produktów – podstawa to jaja ze sprawdzonego źródła od „szczęśliwych” kur, dobra mąka, która jest przeznaczona do wypieków i … masło, prawdziwe, a nie jego namiastka, a do tego warto dodać szczyptę dobrego humoru! Oczywiście masła używamy do mas, którymi przekładamy tort i ozdabiamy. Zamiast masy z masła możemy wykorzystać różne składniki, które go rozluźnią np. pianki z białek, konfitury różanej, bitej śmietany. Niestety, nie ma się co łudzić, dobry tort nigdy nie będzie dietetyczny, ale jeśli dbamy o linię, możemy go zjeść mniej, cała reszta to uczta dla oczu. Poniżej kilka przykładów wypieków z „Cukrovni”, która nie ogranicza się do tortów różanych, ale proponuje też inne smaki, o których warto przekonać się samemu odwiedzając miasto Kutno i cukiernię „Cukrovnia”.

Tort Biała Dama to połączenie puszystego biszkoptu z delikatnym kremem na bazie belgijskiej czekolady, serka mascarpone i śmietanki oraz musu z czarnej porzeczki.

ale mogą być też takie torty …

fot. Łukasz Rojewski, tort serwowany podczas imprezy różanej we Francji
Przepis na dekorację z płatków prawdziwej róży

Białko ubijamy, ale tak aby było lekko spienione (nie na sztywno). Cukier wysypujemy na talerzyk. Kwiaty róży dzielimy na pojedyncze płatki i każdy z nich smarujemy z użyciem pędzelka roztrzepanym białkiem, a potem moczymy w cukrze, aby się całkowicie oblepiły. Płatki robią się trwałe i sztywne.

Wszystkim życzymy Smacznego!

PTR

Spodobał Ci się ten artykuł?

Share on facebook
Udostępnij na Facebook
Share on twitter
Udostępnij na Twitter