Rosa rugosa

R. rugosa Thunb. To jest jej pełna nazwa. Obszar naturalnego występowania to Daleki Wschód – Japonia, Korea, Chiny południowo-wschodnie i Półwysep Kamczatka w Rosji. Bardzo mrozoodporna i nie choruje. Prawdopodobnie jest to jedyny gatunek róż, które radzą sobie z przybrzeżnymi wydmami i słoną ziemią. Pachnie lekkim, czystym zapachem różanym. Kategorycznie nienawidzi jednej rzeczy – chemicznych środków owadobójczych. Jej intensywnie zielone liście żółkną i wysychają, a mszyce nie są w stanie ich skrzywdzić. Kwitnie do wczesnej jesieni i ma piękne duże czerwone owoce. Płatki kwiatów służą do robienia dżemu. Wciera się je w miskę, najlepiej z kamienia, i dodaje się trochę cukru. Pod koniec zacieru należy podać małą łyżkę soku z cytryny. Nie trzeba gotować lub podgrzewać gotowego dżemu. Płatki zawierają naturalne substancje bakteriobójcze i grzybobójcze.

Dżem z Rosa rugosa

Dojrzałe owoce, oczyszczone z pestek, gotujemy z wodą, cukrem i sokiem z cytryny, aż powstanie gęsty dżem. Może być pasteryzowany. Owoce rosa rugosa zawierają najwięcej witaminy C ze wszystkich owoców. Na skutek krzyżowań powstała i nadal powstaje ogromna ilość odmian tej róży.

Czytaj więcej FB

Spodobał Ci się ten artykuł?

Udostępnij na Facebook
Udostępnij na Twitter