LODY RÓŻANE

Pyszne, kremowe o aksamitnej konsystencji, lody z dodatkiem konfitury z płatków róży do wykonania szybko i bez maszynki.

Składniki na około 700 ml:

200 g mleka słodzonego skondensowanego, schłodzonego
300 ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej
1 łyżka wódki – (opcjonalnie)
5 – 6 łyżeczek konfitury z płatków róży, lub do smaku
Przyrządzenie lodów

Schłodzone mleko i śmietanę, ubić do powstania gęstego kremu, dodać konfiturę. Wymieszać szpatułką.
Przełożyć do pojemniczka, i umieścić na 4 godziny w zamrażarce. Ubicie mleka z kremówką trwa dłużej niż samej śmietany kremówki. Dodając alkohol, lody po wyjęciu z zamrażarki, są maśne i nie bardzo twarde. Dobrze smakują z polewą truskawkową.

Uwaga: lody różane w lodziarniach są najczęściej robione z dodatkiem wody różanej i barwnika zamiast konfitury.

źródło: blog Słodka pasja Ali Kochanowskiej

Spodobał Ci się ten artykuł?

Udostępnij na Facebook
Udostępnij na Twitter