Do celów kulinarnych możemy wykorzystać zarówno świeże, jak i suszone płatki róż. Woda różana, dżem z płatków róży czy nalewka z płatków róży wzbogacą smak domowych deserów i słodyczy. Kwiatowy, aromatyczny różany smak rozpieszcza podniebienia, a zapach – dopełnia dzieła.Róże wykazują właściwości przeciwzapalne i ściągające oraz dostarczają witaminy C – nie jest to stwierdzenie odkrywcze, gdyż już starożytni doceniali zalety tej wspaniałej rośliny.
Róże oprócz witaminy C, zawierają także witaminy A, B, E i K, fosfor, potas, magnez, wapń i cynk.
Czy wszystkie płatki róż można wykorzystać w kuchni?
Trzeba się upewnić, że płatki róż, które zamierzamy użyć w sztuce kulinarnej, rosną daleko od dróg, fabryk oraz nie zostały spryskane chemikaliami. Najlepiej wybierać pięknie pachnące róże z własnego ogrodu. Te wyróżniające się urodą rośliny uspokajają nasze nerwy, pozytywnie nastrajają do życia. Poza tym – wiemy co jemy!
Do celów kulinarnych najlepiej wykorzystać płatki róży:
- róża francuska (Rosa gallica)
- róża pomarszczona zwaną także japońską lub różą cukrową (Rosa rugosa)
- róża stulistna (Rosa centifolia)
- róża damasceńska (Rosa damascena)
- odmiany dzikie np. róża jabłkowata Rosa pomifera ‘Karpatia”
Obecnie w Polsce najbardziej popularną odmianą sadzoną w przydomowych ogródkach do celów kulinarnych jest Rosa rugosa odmiana ‘Hansa’.
Orzeźwiająca lemoniada
Podczas wszystkich uroczystości, imprez organizowanych z udziałem publiczności, gdzie jest to możliwe, członkowie PTR zapraszają na szklaneczkę pysznego napoju – poniżej przepis.
Składniki
- syrop różany
- woda
- całe gałązki mięty lub same listki
- plastry cytryny + sok z wyciśniętej cytryny
- płatki róż jadalnych
Wszystko zmieszać w przeźroczystym naczyniu. Proporcje składników dobieramy w zależności od ilości serwowanego napoju i swoich upodobań (bardziej słodki lub bardziej kwaśny).
Mus z owoców róży
Potrzebne są owoce róży i cukier – nie potrzebujemy szczególnych proporcji, gdyż każdy ilość cukru dostosowuje do tego co lubi.
Oczyścić owoce róży odcinając nożyczkami resztki kielicha i szypułki, umyć, osuszyć, po czym zmiksować mikserem lub blenderem. Można dodać do miksowania ½ szklanki wody. Przetrzeć masę przez rzadkie sito, aby usunąć twarde pesteczki. Przecier dosłodzić (wg uznania), doprowadzić do wrzenia i gorący nalewać do przygotowanych, wyparzonych słoików lub butelek z zakrętką (o szerokich szyjkach). Zakręcić i pasteryzować ok. 15 min. Mus znakomicie nadaje się do sporządzenia zdrowych, witaminowych napojów oraz do deserów.
PTR