Wszyscy miłośnicy róż mają zapewne w swoich ogródkach róże. Konfitury i przeciery różane wykorzystywane są do wszelkiego rodzaju ciast, deserów, a także do herbaty i napojów zimnych. Dzisiaj jednak królują pączki z różą. Ostatni tydzień karnawału zaczynamy od słodkiej uczty, która ma swoje korzenie w dawnych obrzędach i zwyczajach. Pierwotnie ciasto na pączki było twarde, smażono je i nadziewano słoniną, często też okraszano skwarkami. Ich słodka wersja pojawiła się dopiero w średniowieczu – wtedy polewano je miodem. Początek renesansu przyniósł zwyczaj nadziewania niektórych pączków orzechami lub migdałami. Dopiero gdy w XVIII wieku dodano do ciasta drożdży, pączki stały się miękkie i zyskały charakterystyczną sprężystość.
Tradycja jedzenia pączków w tłusty czwartek zadomowiła się w Polsce na dobre. Należy zjeść koniecznie choćby jednego, by zapewnić sobie szczęście przez kolejny rok. Smacznego pączka!

Ci którzy mają zbyt mało róż w ogródku na zrobienie przetworów, mogą nabyć płatki lub owoce dzikiej róży na wagę, ale trzeba uważać na źródło pochodzenia, gdyż róże nie powinny być pryskane, powinny być uprawiane na terenie spełniającym normy ekologiczne oraz powinny być zdrowe.
Ci którym nie chce się robić przetworów mogą je kupić gotowe, ale najlepiej u wytwórców z długoletnią tradycją w produkcji bądź takich, których możemy być pewni (polecani przez innych, należący do organizacji regionalnych producentów itp.), gdzie są przestrzegane wszystkie normy i procedury prawidłowego przetwarzania owoców oraz ich konserwacji.



Różane przetwory nie wymagają wielkich nakładów pracy, co jest satysfakcjonujące dla wykonawcy, gdyż w krótkim czasie otrzymuje pyszny produkt, który można wykorzystać na wiele sposobów. Podstawowym produktem stosowanym do wielu zadań w kuchni jest konfitura różana. W dniu takim jak dzisiaj najlepiej jednak udać się do dobrej cukierni i zakupić pyszne pączki, a następnie udać się do znajomych i zjeść je w miłym towarzystwie.



Przepisy na przetwory z róż – TUTAJ
PTR