Mapy stref mrozoodporności (plant hardiness zones) są powszechnie przyjętym w wielu krajach strefy umiarkowanej sposobem przedstawienia warunków przezimowania roślin uprawnych. Metoda zakłada wyznaczenie stref geograficznych dogodnych dla poszczególnych grup roślin o podobnej tolerancji na zimno. Została opracowana w Stanach Zjednoczonych przez Departament Rolnictwa (United States Department of Agriculture – USDA). Strefy są definiowane w oparciu o średnie minimalne temperatury dla danej lokalizacji – najniższe temperatury minimalne występujące w ciągu zimy, uśrednione do wielolecia. W ten sposób uwzględnia się zarówno wyjątkowo mroźne zimy, jak i te łagodniejsze. Kolejne strefy mrozoodporności są oznaczone od najzimniejszej do najcieplejszej: 1a, 1b, 2a, 2b – i tak dalej, aż do strefy 13b.
Polska znajduje się w zasięgu stref: od 6a (obszary na północnym wschodzie kraju oraz na Przedgórzu Sudeckim) po 8a (Pobrzeże Gdańskie i niewielki obszar w rejonie Świnoujścia).
Na podstawie zasięgu stref można w przybliżeniu stwierdzić, jakie rośliny nadają się do uprawy w danym miejscu w gruncie przez cały rok bez większego ryzyka oraz bez stosowania szczególnych zabiegów chroniących je przed niską temperaturą.
Należy pamiętać o pewnych uproszczeniach zawartych w tej metodzie:
- zasięg poszczególnych stref opiera się wyłącznie na danych o najniższych odnotowanych temperaturach minimalnych (bez względu na częstość i terminy ich występowania czy też spadki temperatury przy gruncie),
- pomija się pozostałe istotne czynniki meteorologiczne wpływające na warunki przezimowania roślin uprawnych, jak np. sumy opadów atmosferycznych, występowanie pokrywy śnieżnej, wiatr,
- metoda nie uwzględnia warunków lokalnych (związanych np. z ukształtowaniem terenu), przez co rzeczywiste minimalne temperatury w danym miejscu mogą różnić się od tych modelowych danej strefy.
Z powyższych powodów mapy stref mrozoodporności mogą być traktowane jedynie orientacyjnie. Są jednak cennym źródłem informacji pozwalającym na porównywanie w łatwy sposób warunków charakterystycznych dla nawet bardzo oddalonych od siebie lokalizacji.

USDA (United States Department of Agriculture), czyli Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, to instytucja, która opracowała chyba najpopularniejszy system do opisywania mrozoodporności roślin, który stosowany jest na całym świecie, a więc również w Polsce. W strefach chodzi o średnie, a nie najniższe, rekordowe temperatury — rośliny mogą w nieprzewidywalnych temperaturach przemarznąć, może mieć to również miejsce, jeżeli na wiosnę wystąpią niesprzyjające wahania temperatury.

Mapa pochodzi z publikacji Wulff, E. & Bouillon, J. (2024): Erstellung einer neuen Winterhärtezonenkarte für Europa unter Berücksichtigung mesoklimatischer Effekte. Mitt. Deutsch. Dendrol. Ges. 109: 81-98. Strefy USDA 2024 przedstawione w pracy Elleny Wulff i Jörgena Bouillona wskazane są na podstawie z danych z lat 1991-2020.
Dotychczas w Polsce korzystano ze stref USDA 1984 według Heinze i Schreibera, a w ostatnich latach zaktualizowanych USDA 2012 według Snowarskiego.
PTR