Nowe strefy Mrozoodporności

Mapy stref mrozoodporności (plant hardiness zones) są powszechnie przyjętym w wielu krajach strefy umiarkowanej sposobem przedstawienia warunków przezimowania roślin uprawnych. Metoda zakłada wyznaczenie stref geograficznych dogodnych dla poszczególnych grup roślin o podobnej tolerancji na zimno. Została opracowana w Stanach Zjednoczonych przez Departament Rolnictwa (United States Department of Agriculture – USDA). Strefy są definiowane w oparciu o średnie minimalne temperatury dla danej lokalizacji – najniższe temperatury minimalne występujące w ciągu zimy, uśrednione do wielolecia. W ten sposób uwzględnia się zarówno wyjątkowo mroźne zimy, jak i te łagodniejsze. Kolejne strefy mrozoodporności są oznaczone od najzimniejszej do najcieplejszej: 1a, 1b, 2a, 2b – i tak dalej, aż do strefy 13b.

Polska znajduje się w zasięgu stref: od 6a (obszary na północnym wschodzie kraju oraz na Przedgórzu Sudeckim) po 8a (Pobrzeże Gdańskie i niewielki obszar w rejonie Świnoujścia).

Na podstawie zasięgu stref można w przybliżeniu stwierdzić, jakie rośliny nadają się do uprawy w danym miejscu w gruncie przez cały rok bez większego ryzyka oraz bez stosowania szczególnych zabiegów chroniących je przed niską temperaturą.
Należy pamiętać o pewnych uproszczeniach zawartych w tej metodzie:

  • zasięg poszczególnych stref opiera się wyłącznie na danych o najniższych odnotowanych temperaturach minimalnych (bez względu na częstość i terminy ich występowania czy też spadki temperatury przy gruncie),
  • pomija się pozostałe istotne czynniki meteorologiczne wpływające na warunki przezimowania roślin uprawnych, jak np. sumy opadów atmosferycznych, występowanie pokrywy śnieżnej, wiatr,
  • metoda nie uwzględnia warunków lokalnych (związanych np. z ukształtowaniem terenu), przez co rzeczywiste minimalne temperatury w danym miejscu mogą różnić się od tych modelowych danej strefy.

Z powyższych powodów mapy stref mrozoodporności mogą być traktowane jedynie orientacyjnie. Są jednak cennym źródłem informacji pozwalającym na porównywanie w łatwy sposób warunków charakterystycznych dla nawet bardzo oddalonych od siebie lokalizacji.

źródło : https://agrometeo.imgw.pl/przymrozki

USDA (United States Department of Agriculture), czyli Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, to instytucja, która opracowała chyba najpopularniejszy system do opisywania mrozoodporności roślin, który stosowany jest na całym świecie, a więc również w Polsce. W strefach chodzi o średnie, a nie najniższe, rekordowe temperatury — rośliny mogą w nieprzewidywalnych temperaturach przemarznąć, może mieć to również miejsce, jeżeli na wiosnę wystąpią niesprzyjające wahania temperatury.

źródło: FB Warszawski Dendrolog

Mapa pochodzi z publikacji Wulff, E. & Bouillon, J. (2024): Erstellung einer neuen Winterhärtezonenkarte für Europa unter Berücksichtigung mesoklimatischer Effekte. Mitt. Deutsch. Dendrol. Ges. 109: 81-98. Strefy USDA 2024 przedstawione w pracy Elleny Wulff i Jörgena Bouillona wskazane są na podstawie z danych z lat 1991-2020.
Dotychczas w Polsce korzystano ze stref USDA 1984 według Heinze i Schreibera, a w ostatnich latach zaktualizowanych USDA 2012 według Snowarskiego.

PTR

Spodobał Ci się ten artykuł?

Udostępnij na Facebook
Udostępnij na Twitter