I my byliśmy w Dobrzycy na Festiwalu!

W dniach 13-14 lipca 2024r. odbył się 9. Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Ogrodach Hortulus Spektabilis, którego główną bohaterką była RÓŻA. Nie mogło zabraknąć członków Polskiego Towarzystwa Różanego! Byliśmy, jedliśmy, uczyliśmy się wielu rzeczy. A co się działo – widać na zdjęciach.
W sobotę pogoda może nie dopisała, gdyż padał deszcz, ale humory były dobre. W niedzielę było już słonecznie.

Była Kuchnia Kwiatowa, gdzie powstawały potrawy z kwiatami jadalnymi
Była łazienka pod gołym niebem z różaną kąpielą
Florystki przygotowały instalacje florystyczne z różami w roli głównej
Ewa Huet-Maćkowiak, członek PTR, która była na Festiwalu Kulinarnym – prezentuje rzeźbę w melonie. Obok Grzegorz Gniech.
rzeźbić każdy może … trzeba mieć tylko dobrego nauczyciela – sam Grzegorz Gniech udziela lekcji
Carving, to wycinanie z owoców i warzyw rozmaitych wzorów i kształtów; to sztuka dekoracji, która przybyła do nas z krajów azjatyckich

Działo się mnóstwo ciekawych rzeczy, smakowano wielu niezwykłych potraw, można było zaopatrzyć się w różane specjały zamknięte w butelki, słoiki, pojemniki – zarówno do kuchni, jak i do zabiegów kosmetycznych. Dodatkowo odwiedzający mogli zakupić kwiaty jadalne w doniczkach oraz nasiona roślin, do swoich własnych ogrodów.

Już dzisiaj zapraszamy w imieniu organizatora Ogrodu Hortulus Spectabilis na przyszłoroczny 10. Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy, który odbędzie się w lipcu 2025r!.

zdjęcia Ewa Huet-Maćkowiak

PTR

Spodobał Ci się ten artykuł?

Udostępnij na Facebook
Udostępnij na Twitter