Róże karnawałowe – przepis

To niezwykle efektowny deser przygotowany z jabłek i ciasta francuskiego, który można serwować w Tłusty Czwartek, jako alternatywa dla pączków z różą, faworków, oponek. Wiola Maciejewska pokazuje jak to zrobić i zaprasza na stronie FB PTR.

róże karnawałowe, fot.Wiola Maciejewska

Przepis Wioli na róże karnawałowe

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
2 czerwone jabłka
4 łyżki dżemu morelowego
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki z soku z cytryny
2 łyżki brązowego cukru
1 szklanka wody
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Przygotuj papilotki.
  2. Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w bardzo cieniutkie plasterki.
  3. W garnuszku zagotuj 1 szklankę wody. Do gotującej się wsyp cukier i zakwaś sokiem z cytryny. Wrzuć plasterki jabłek i gotuj 3 minuty. Jabłka odsącz na durszlaku.
  4. Ciasto lekko rozwałkuj. Podziel na paski.
  5. Każdy pasek posmaruj dżemem, ułóż plasterki jabłka tak, żeby wystawały poza ciasto. Posyp je cynamonem.
  6. Złóż pasek w połowie i zwiń.
  7. Róże wkładaj do papilotek.
  8. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 35 minut.
  9. Po wyjęciu z piekarnika, posyp cukrem pudrem i gotowe.

    Smacznego!

Róże karnawałowe najlepiej będą smakować z herbatą różaną oraz w miłym towarzystwie.

fot.Wiola Maciejewska

Róże Karnawałowe można przygotować przez cały rok, a nie tylko w Tłusty Czwartek!

PTR

Spodobał Ci się ten artykuł?

Udostępnij na Facebook
Udostępnij na Twitter