To niezwykle efektowny deser przygotowany z jabłek i ciasta francuskiego, który można serwować w Tłusty Czwartek, jako alternatywa dla pączków z różą, faworków, oponek. Wiola Maciejewska pokazuje jak to zrobić i zaprasza na stronie FB PTR.
Przepis Wioli na róże karnawałowe
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 czerwone jabłka
4 łyżki dżemu morelowego
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki z soku z cytryny
2 łyżki brązowego cukru
1 szklanka wody
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Przygotuj papilotki.
- Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w bardzo cieniutkie plasterki.
- W garnuszku zagotuj 1 szklankę wody. Do gotującej się wsyp cukier i zakwaś sokiem z cytryny. Wrzuć plasterki jabłek i gotuj 3 minuty. Jabłka odsącz na durszlaku.
- Ciasto lekko rozwałkuj. Podziel na paski.
- Każdy pasek posmaruj dżemem, ułóż plasterki jabłka tak, żeby wystawały poza ciasto. Posyp je cynamonem.
- Złóż pasek w połowie i zwiń.
- Róże wkładaj do papilotek.
- Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 35 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika, posyp cukrem pudrem i gotowe.
Smacznego!
Róże karnawałowe najlepiej będą smakować z herbatą różaną oraz w miłym towarzystwie.
Róże Karnawałowe można przygotować przez cały rok, a nie tylko w Tłusty Czwartek!
PTR