Ciasta, ciasteczka, babeczki …

Słodkości  w różnej postaci, jako małe kęsy większej całości, albo samodzielne desery zawsze stanowią dużą część bufetu każdej imprezy. Możemy to z łatwością zaprezentować na przykładzie bufetów Święta Róży, które każdego roku jest organizowane pod innym głównym hasłem tematycznym, a firma dostarczająca wypieki cukiernicze stara się do tematu wystawy nawiązać. I tak odbywały się m. innymi  Święta Róży pod hasłem „Ogród Poezji”, Skarby Królowej”, „W ogródku Pana Szekspira”, „Róża w Krainie Czarów”, „Róża jest Kobietą”.

Przedstawiamy wspaniałe ciasta i ciasteczka serwowane przez organizatorów, a przygotowywane przez kutnowskie firmy. Patrząc na nie nabiera się apetytu na kolejne Święto Róży – zapraszamy do Kutna na spotkanie!

Ciężko z tymi ciasteczkami konkurować, ale sami też powinniśmy się dopracować przepisu na ciastko, które poprawi humor i sprawi, że po jego zjedzeniu świat wyda się piękniejszy.

Poniżej wypróbowane przez nas w pieczeniu i jedzeniu przepisy

Mazurek różany z płatkami migdałów, udekorowany płatkami róży

Spód można upiec wcześniej, masę różaną najlepiej zrobić i rozsmarować w dniu podania.
Jeśli lubimy mniej słodkie wypieki możemy dać mniej cukru do spodu i zmniejszyć ilość konfitury różanej (jest bardzo słodka). Spód (mazurek) będzie sztywniejszy jeśli wstawimy go do lodówki.

Składniki
Ciasto kruche:
• 170 g mąki pszennej
• 80 g mąki ziemniaczanej
• 50 g cukru
• 150 g zimnego masła
• 1 jajko

Krem różany:
• 200 g konfitury z płatków róż lub mniej, do smaku, w zależności czy ktoś woli bardziej słodkie, czy mniej
• 250 g serka mascarpone (najlepiej oryginalnego, włoskiego)

Dodatki
• 100 g płatków migdałów, lekko zrumienionych na suchej patelni
• 2 świeże róże (same płatki)

Przygotowanie:
Ciasto kruche: do miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Rozetrzeć palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka, następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkować podsypując wałek i blat mąką lub wkładając ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia – razem z papierem przenieść do formy. W razie potrzeby ugnieść ciasto palcami w formie i wylepić nim brakujące miejsca (ciasto może się porwać). Spód podziurkować i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika lub na około pół godziny. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 35 – 40 minut na lekko złoty kolor, ostudzić w formie. Dokładnie ostudzić. Należy uważać, bo spód będzie delikatny i kruchy.

W dniu podania mazurek posmarować kremem różanym:

wymieszać konfiturę różaną z serkiem mascarpone i rozsmarować na spodzie. Posypać płatkami migdałów i udekorować płatkami róży. Trzymać w chłodnym miejscu.

Przepis ze strony kwestiasmaku.com

Przepisów na smakołyki różane znajdziecie mnóstwo, a jeśli ktoś chciałby od razu skosztować pysznych wyrobów najlepiej przyjechać na kolejne Święto Róży i odwiedzić cukiernię Firmy Cukierniczej Wasiakowie , która bardzo często współpracuje przy obsłudze imprez różanych.

Tutaj kilka wyrobów, które można zakupić w cukierni Wasiakowie w Kutnie, oczywiście o tematyce różanej

W czasie pandemii, gdy tak nam brakowało możliwości osobistego kontaktu, sam mistrz pokazał jak zrobić pyszny deser – zobacz film

Czekamy na kolejne kreacje różane, które chętnie będziemy pokazywać w naszym serwisie.

PTR

Spodobał Ci się ten artykuł?

Udostępnij na Facebook
Udostępnij na Twitter