Soki, nalewki z róż

Róże są idealne do przygotowania napojów rozgrzewających i aromatycznych. Nalewki zarówno z owoców jak i płatków róż można wykonać wg różnych przepisów, których całe mnóstwo można znaleźć w internecie, chociaż składniki się powtarzają, to zmieniają się proporcje doboru produktów. Warto jednak próbować samodzielnie i odszukać ten jeden, jedyny, własny sposób, aby powstał napój trafiający idealnie w nasze smakowe gusta.

Z drugiej strony jeśli lubimy soki i nalewki różane, to szeroki ich asortyment proponują producenci m. innymi soki tłoczone na zimno przy użyciu specjalnego sprzętu, jakiego nie jesteśmy w stanie zastosować w warunkach domowych.

Sok z płatków róży – na szybko

Mieszkankę wody, cukru (wg uznania) i płatków róż wystarczy zostawić na kilka dni, następnie odcedzić płatki i gotowe! Podawany z kostkami lodu, to idealny napój na letnie upały.

Nalewka z płatków róż

Składniki:

  • 350 g pachnących płatków róż
  • 1 l wódki
  • 2 szklanki cukru
  • sok z dwóch cytryn

Płatki opłukać w ciepłej wodzie. Rozłożyć na tacy wyłożonej ręcznikiem papierowym. Wybrać wszystkie zanieczyszczenia. Włożyć płatki róż do wysokiego słoika. Wsypać cukier i pozostawić na kilka godzin. A następnie zalać wódką. Słoik postawić w ciemnym i chłodnym miejscu na minimum 4 miesiące. W tym czasie od czasu do czasu nim potrząsnąć. Płatki róż po jakimś czasie staną się brązowe. To zjawisko normalne. Po 4 miesiącach odsączyć napój z płatków. Dodać sok z dwóch cytryn. Sprawdzić, czy nalewka jest odpowiednio słodka, jeśli nie – dodać cukru. Jeśli jest zbyt słodka, dolać wody. I gotowe. Taka aromatyczna nalewka pysznie smakuje w zimowe wieczory.

Nalewka z owoców dzikiej róży
fot. gryzz.pl

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców dzikiej róży
  • 5-6 goździków
  • 1 łyżka suszonej mięty i rumianku
  • 3 szklanki spirytusu (0,75 l)
  • 2 szklanki wódki (0,5 l)
  • 2 szklanki wody
  • miód – co najmniej 1 szklanka, ale w zależności od gustu.

Owoce zebrać po pierwszych przymrozkach lub kupić. Można też owoce zebrać wcześniej i je przemrozić w zamrażalniku. Umyć, osuszyć, ponakłuwać i wrzucić do szklanego słoja wraz z miętą, goździkami i rumiankiem. Zalać spirytusem, zakręcić szczelnie i odstawić w ciemne miejsce na ok.6 tygodni i dość często w tym czasie potrząsać naczyniem. Po 6 tygodniach nalewkę zlać, a owoce wycisnąć. Płyn przecedzić przez gęste płótno. Zagotować miód z wodą, odszumować, ostudzić, wymieszać z wódką i nalewką, wlać do butelek, zakręcić szczelnie  i pozostawić na co najmniej 4 miesiące. Nalewka ma bardzo intensywny smak i zapach oraz działanie mocno rozgrzewające.

Syrop różany z płatków róży

Składniki:

  • 50 dek. płatków róży
  • 2 l wody
  • 1 kg cukru
  • Sok z 3 cytryn lub szklanka soku z czerwonych porzeczek

Płatki przebrać, usunąć zanieczyszczenia, małe robaczki, wsypać do szklanego naczynia i zalać przegotowaną wodą. Dodać sok z cytryn lub porzeczek. Pozostawić na 1 dzień, a później zlać, odcisnąć płatki. Sok zagotować z cukrem, zebrać szumowinę. Przelać do wyjałowionych butelek lub słoików i zakręcić szczelnie.

Z pozostałych płatków można zrobić konfiturę dodając cukier w proporcji 1:1. Na pewno płatków nie wyrzucać!

Zachęcamy do kuchennych eksperymentów.

PTR

Spodobał Ci się ten artykuł?

Udostępnij na Facebook
Udostępnij na Twitter