Większość z nas doskonale zna zapachy róż. To cały zestaw aromatów nawiązujących do starych odmian damasceńskich i innych róż historycznych, później wszelkie zapachy kwiatowe i owocowe, wreszcie zapachy ciężkie, herbatnie. Oczywiście trafiają się też takie aromaty które stanowią mieszankę wymienionych w proporcjach dowolnych. Na koniec – chyba najmniej liczna grupa, czyli zapachy przyprawowe. Szczegółowe informacje znajdziecie Państwo w dostępnych numerach biuletynów PTR a także na… imprezach i warsztatach organizowanych corocznie na Święcie Róży w Kutnie i innych, w których uczestniczy zarówno PTR , jak i miasto róż Kutno.
Wśród tego zapachu można rozróżnić siłę i czystość. I tak – bardzo silny i czysty aromat anyżowy posiada nowoczesny mieszaniec herbatni ze szkółki Kordes o nazwie ‘Madame Anisette’. Przy okazji trzeba wspomnieć, że jest to róża godna polecenia do ogrodu. Pod względem zdrowia, odporności i urody, jest to pierwsza klasa (certyfikat ADR).
Następna z róż o wyjątkowo czystym anyżowym aromacie, to odmiana ‘Soeur Emanuelle’. Pochodzi z Francji ze szkółki Delbarda. W przeciwieństwie do poprzedniej róży, ta ma zapach bardziej stonowany, a niektórzy czują tam dodatkowo aromat lawendy.
Trzecia z róż, pochodząca również z Francji (Meilland) to ‘Paul Ricard’. Najbardziej ‘świeża’ odmiana anyżowego zapachu z całej trójki. Wyraźnie można wyczuć tam zapach mięty i lukrecji.
Zapach anyżu można lubić lub nie, ale trzeba przyznać, że wśród takich kwiatów jak róże, jest to aromat bardzo oryginalny.
PTR – czytaj więcej FB