Lody w naszym kraju, przy ostatnich zmianach klimatycznych, a przede wszystkim przy dostępności wielu ciekawych produktów, mnogości owoców – stają się deserem, który wybija się na jedno z pierwszych miejsc, jeśli chodzi o popularność. Smaki są przeróżne, powstają małe rzemieślnicze wytwórnie, które produkują fantastyczne lody z wielką smakową fantazją – można skosztować lodów o wdzięcznej nazwie „majonez kielecki”, a warzywa, które nigdy nie kojarzyły się z lodami np. ogórek, czy szpinak też się pojawiają w lodowych propozycjach.
Jednak róża jest takim dodatkiem, który nie budzi żadnych wątpliwości co do skojarzenia smaku z deserem. Zawsze istnieje szereg możliwości w doborze proporcji poszczególnych składników, słodkości, intensywności smaku różanego, dodatku owoców innych.
Można skorzystać z gotowej oferty wspaniałych lodów – tutaj nasze propozycje : lody malinowo – różane, różano – truskawkowe i jeszcze deser różany, przygotowany specjalnie na Święto Róży.
Jeśli ktoś jest wyjątkowo głodny, to wspaniały tort lodowy wraz z owocami będzie odpowiedni.
Można też zrobić coś samemu. Poniżej przepis lodowy sprawdzony przez naszą koleżankę z PTR
Lody z płatkami róży i torcik bezowy
Płatki róż – dwie garście, ucieram z cukrem i sokiem z cytryny. Partiami. Nie robię z nich gładkiej masy. Lubię większe kawałki. Utarte płatki dodaję do masy lodowej przed zamrożeniem.
Składniki:
500ml śmietany kremówki
250 ml tłustego mleka
100g cukru pudru
szczypta soli
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
6 żółtek
Mleko, śmietankę, wanilię i sól umieścić w garnku o grubym dnie. Postawić na średnim ogniu i wolno gotować, aż płyn stanie się gęsty. Wystudzić. Żółtka ubić, wlać kilka łyżek gorącej masy, wymieszać, aby składniki się połączyły. Przelać przez sito. Wystudzić. Obie masy połączyć. Wlać do naczynia, w którym będą się mrozić. Wstawić do zamrażalnika. Po godzinie dokładnie wymieszać. Zamrażać. Po 90 minutach wymieszać. Wstawić do zamrażania na kolejne 200 minut. Wyjąć, ostatni raz wymieszać i wstawić do zamrażarki najlepiej na noc.
Formę do zamrażania torcika wyłożyć podwójną folią spożywczą, tak aby brzegi folii znacznie wystawały poza formę. Na dnie ułożyć bezę. Na bezę różaną masę lodową po etapie zamrażania – 200 minut. Wyrównać wierzch masy lodowej i przykryć wystającą ponad brzegi formy folią spożywczą.
Wstawić do zamrażarki na noc.
Przepis ze strony zpierwszegotloczenia.pl
PTR