Zbliża się Tłusty Czwartek, który w 2023r. przypada 16 lutego, dlatego warto zapoznać się z propozycją alternatywną dla tradycyjnych pączków czyli różą karnawałową. Niezwykle efektowny deser przygotowany z jabłek i ciasta francuskiego wzbudzi zachwyt Waszych bliskich. Wiola Maciejewska pokazuje jak to zrobić i zaprasza na stronie FB PTR do podzielenia się efektami twórczości kulinarnej. Każda innowacja – mile widziana.
Przepis Wioli na róże karnawałowe
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 czerwone jabłka
4 łyżki dżemu morelowego
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki z soku z cytryny
2 łyżki brązowego cukru
1 szklanka wody
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Przygotuj papilotki.
- Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w bardzo cieniutkie plasterki.
- W garnuszku zagotuj 1 szklankę wody. Do gotującej się wsyp cukier i zakwaś sokiem z cytryny. Wrzuć plasterki jabłek i gotuj 3 minuty. Jabłka odsącz na durszlaku.
- Ciasto lekko rozwałkuj. Podziel na paski.
- Każdy pasek posmaruj dżemem, ułóż plasterki jabłka tak, żeby wystawały poza ciasto. Posyp je cynamonem.
- Złóż pasek w połowie i zwiń.
- Róże wkładaj do papilotek.
- Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 35 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika, posyp cukrem pudrem i gotowe.
Smacznego!
Róże karnawałowe najlepiej będą smakować z herbatą różaną oraz w miłym towarzystwie i przy dobrej lekturze.
Tłusty Czwartek, to dzień, kiedy można jeść do woli, a nawet trzeba zjeść jakieś słodkości, gdyż wkrótce rozpocznie się Wielki Post. Tradycja jedzenia słodkich pączków sięga w Polsce XVI, ale w anonimowej publikacji „Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów”, spisanej w 1686 roku, pojawiają się słodkie pączki z nadzieniem. W książce “Compendium Ferculorum, albo zebranie potraw” Stanisława Czarnieckiego z 1682r., kucharza na dworze Lubomirskich w Wiśniczu, która jest uważana za pierwszą polską książkę kucharską, pojawia się przepis na “pierożki smażone z konfektem różanym”. Gdyby ktoś chciał sięgnąć do starych przepisów, to sklep Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie służy pomocą i oferuje szereg pozycji wydanych w ramach publikacji “Polskie Zabytki Kulinarne”.
W Polsce zjada się w Tłusty Czwartek najwięcej pączków. Gazeta Wyborcza od wielu już lat, w swoich lokalnych wdaniach, publikuje recenzje najlepszych i najgorszych pączków w Warszawie, Krakowie, Poznaniu, w Trójmieście. Odbywają się “sądy” nad pączkami, a wszystko po to, aby znaleźć pączka idealnego. Może w tym roku darować sobie pogoń za pączkami, długie kolejki w cukierniach i samemu upiec różę karnawałową?
PTR