Naturalne metody wzmocnienia krzewów róż

Do wzmocnienia krzewów różanych możemy wykorzystać naturalne preparaty np. gnojówki. Przyrządzimy je sami z roślin, które zwykło się traktować jako chwasty. Są cenne i wykorzystywane w medycynie, ze względu na dużą zawartość minerałów oraz witamin m.innymi pokrzywa, skrzyp, żywokost. Warto je zastosować, aby podnieść odporność roślin w naszym ogrodzie. Jest jednak jedna przeszkoda, którą musimy pokonać – podczas fermentacji ciecz brzydko pachnie, a właściwie śmierdzi. Dlatego pojemnik, w którym przyrządzamy miksturę należy postawić w ustronnym i lekko zacienionym miejscu. Warto też mieć przygotowane obciążenie, które położymy na wierzchu, na początku fermentacji, aby materiał roślinny nie wypływał na wierzch. Nie wolno przykryć szczelnie naczynia, a jedynie przesłonić przewiewnym materiałem.

Jeśli nie mamy czasu, albo odpowiedniego miejsca do wytworzenia gnojówek są dostępne gotowe środki ochrony roślin. Firma Himal produkuje dobre mydło potasowe z wyciągami roślinnymi do oprysków róż i innych roślin – Sprawdź

Gnojówka z pokrzywy

Wzmacnia i odżywia rośliny, pobudza do wzrostu, chroni przed mszycami. Pokrzywa jest bogata w azot, magnez, krzem, potas, cynk, wapń i inne mikroelementy.

Składniki:

  • Świeże pędy pokrzywy (bez kwiatów) – ok. 1 kg
  • Woda – 10 litrów (najlepiej deszczówka, albo z kranu, tylko odstana wcześniej.

Przygotowanie:

  1. Pokrój pokrzywy i wrzuć do wiadra.
  2. Zalej wodą.
  3. Przykryj luźno i odstaw na 1–2 tygodnie, ale codziennie zamieszaj miksturę.
  4. Kiedy przestanie się pienić – gnojówka gotowa.
  5. Zlej gnojówkę do naczynia, a resztki pokrzyw daj do kompostownika.

Stosowanie:

  • Do podlewania: rozcieńcz 1:10 z wodą
  • Do oprysku: 1:20 z wodą na liście, przeciw mszycom i przędziorkom, 1:5 zwalczanie chorób grzybowych

Jak zrobić gnojówkę z pokrzyw Zielone Pogotowie – Zobacz

Gnojówka ze skrzypu

Wzmacnia rośliny i zwalcza choroby grzybowe, zaś we wczesnej fazie fermentacji może służyć do walki z mszycami i przędziorkami. Poprawia właściwości gleby ponieważ ma dużą zawartość krzemu.

Składniki:

  • Łodygi skrzypu – ok. 1 kg
  • Woda – 10 litrów (najlepiej deszczówka, albo z kranu, tylko odstana wcześniej.

Przygotowanie:

  1. Pokrój skrzyp i wrzuć do wiadra.
  2. Zalej wodą.
  3. Przykryj luźno i odstaw na 1–2 tygodnie, ale codziennie zamieszaj miksturę.
  4. Kiedy przestanie się pienić – gnojówka gotowa.
  5. Zlej gnojówkę do naczynia, a resztki skrzypu daj do kompostownika.

Stosowanie:

  • Do podlewania: rozcieńcz 1:10 z wodą, podlewaj raz w tygodniu
  • Do oprysku: 1:20 z wodą, opryskuj rośliny co 10-14 dni, szczególnie w okresie dużego zagrożenia chorobami grzybowymi; 1:50 zwalcza szkodniki

Jak zrobić gnojówkę ze skrzypu polnego – Zielone Pogotowie Zobacz

Gnojówka z czosnku

Chroni róże przed chorobami grzybowymi.

Składniki:

  • 75 g rozdrobnionych ząbków czosnku lub 500 g świeżych lisci
  • Woda – 10 litrów, najlepiej deszczówka, albo z kranu, tylko odstana wcześniej.

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki i po ok. 2-4 tygodni gnojówka jest gotowa (przestaje się pienić). Codziennie zamieszaj. Resztki po zlaniu gotowej cieczy daj na kompost.

Stosowanie:

  • Do podlewania: rozcieńcz 1:10 z wodą, podlewaj raz w tygodniu
  • Do oprysku:  nie rozcieńczaj, opryskuj rośliny co 10-14 dni, w czasie gdy widzisz na roślinach szkodniki.
Gnojówka z liści pomidora

Wspomaga kwitnienie róż, gdyż pędy i liście pomidora są bogate w potas i azot. Odstrasza żerujące ślimaki, mrówki, można zastosować przeciwko mszycom.

pomidor zwyczajny, źródło wikipedia

Składniki:

  • 3 kg liści lub pędów pomidorów
  • Woda – 10 litrów, najlepiej deszczówka, albo z kranu, tylko odstana wcześniej.

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki i po ok. 2-3 tygodni gnojówka jest gotowa (przestaje się pienić). Codziennie zamieszaj. Resztki po zlaniu gotowej cieczy daj na kompost.

Stosowanie:

  • Do podlewania: rozcieńcz 1:10 z wodą, podlewaj przez cały okres wegetacji, raz na 2-3 tygodni. Warto wymiennie stosować tą gnojówkę z pokrzywą i skrzypem.
  • Do oprysku przeciw szkodnikom rozcieńcz 1:10, opryskuj rośliny co 10-14 dni, w czasie gdy widzisz na roślinach szkodniki.
Gnojówka z mniszka lekarskiego

Wspomaga wzrost róż, gdyż pędy mniszka lekarskiego (bez kwiatów) są bogate w azot. Można tą gnojówkę zastosować przeciwko mszycom.

Składniki:

  • 1 kg pędów mniszka (bez kwiatów)
  • Woda – 10 litrów, najlepiej deszczówka, albo z kranu, tylko odstana wcześniej.

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki i po ok. 2-4 tygodni gnojówka jest gotowa (przestaje się pienić). Codziennie zamieszaj. Resztki po zlaniu gotowej cieczy daj na kompost.

Stosowanie:

  • Do podlewania: nierozcieńczony, podlewaj przez cały okres wegetacji, raz na 2-3 tygodni. Warto wymiennie stosować tą gnojówkę z pokrzywą i skrzypem.
  • Do oprysku przeciw szkodnikom nierozcieńczony, opryskuj rośliny co 10-14 dni, w czasie gdy widzisz na roślinach szkodniki.
Gnojówka z żywokostu lekarskiego

Jedna z najsilniej działających i pobudzających wzrost roślin, bogata w potas, azot i sole mineralne. Więcej azotu jest w żywokostach młodych, zaś potasu w kwitnących. Pomaga w walce z mszycami.

Składniki:

  • 1 kg żywokostu (bez rozdrabniania)
  • Woda – 10 litrów, najlepiej deszczówka, albo z kranu, tylko odstana wcześniej.

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki i po ok. 2-4 tygodni gnojówka jest gotowa (przestaje się pienić). Codziennie zamieszaj. Resztki po zlaniu gotowej cieczy daj na kompost.

Stosowanie:

  • Do podlewania: rozcieńcz 1:5 z wodą, podlewaj przez cały okres wegetacji, raz na 2-3 tygodni. Warto wymiennie stosować tą gnojówkę z pokrzywą i skrzypem.
  • Do oprysku przeciw szkodnikom rozcieńcz 1:10 z wodą, opryskuj rośliny co 10-14 dni, w czasie gdy widzisz na roślinach szkodniki.
Wyciąg z banana

Potasowy zastrzyk dla kwitnienia róż. Idealny do stosowania w okresie kwitnienia róż maj–lipiec.

Składniki:

  • Obierki z 2–3 bananów
  • 1 litr wody

Przygotowanie:

  1. Pokrój obierki i zalej wodą.
  2. Odstaw na 2–3 dni.
  3. Przecedź i podlewaj rośliny.
  4. Odcedzone, drobno posiekane obierki można zakopać w ziemi, w bezpośredniej bliskości korzeni.
Woda po gotowaniu jajek

Naturalne źródło wapnia – dla mocnych pędów i odporności.

  • Woda po gotowaniu jajek (tylko bez soli!)
  • Po ostudzeniu podlewaj krzew róży raz na 2–3 tygodnie
Drożdżowy nawóz pobudzający wzrost

Dla wzmocnienia korzeni.

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 litr ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  1. Rozpuść drożdże z cukrem w wodzie.
  2. Odstaw na kilka godzin.
  3. Rozcieńcz 1:5 i podlej.

Stosować raz w miesiącu.

Gnojówka z igieł krzewów i drzew iglastych

Zakwaszanie delikatne gleby. Optymalne pH dla róż to 5,5-6,5 pH.

Składniki:

  • Wiadro fragmentów z cięcia zielonych części krzewów i drzew iglastych
  • Woda, w ilości, aby zakryła części zielone

Przygotowanie:

  1. Potnij na drobne kawałki materiał zielony i wrzucić do wiadra.
  2. Zalej wodą.
  3. Przyciśnij czymś ciężkim np. kamienie lub kawałkiem drewna (zapobiegnie wypływaniu na wierzch materiału zielonego) i odstaw na 1–2 tygodnie, ale codziennie zamieszaj miksturę.
  4. Kiedy przestanie się pienić – gnojówka gotowa.
  5. Zlej gnojówkę do naczynia lub innego wiadra.

Stosowanie:

Do podlewania: rozcieńcz 1:10 z wodą, podlewaj w razie potrzeby, po uprzednim zbadaniu pH gleby.

Zakwaszanie:
Gleby o zbyt zasadowym pH (powyżej 6,5 pH) mogą utrudniać róży pobieranie składników odżywczych, co może prowadzić do osłabienia rośliny i mniejszej ilości kwiatów.
Glebę można zakwasić stosując np. siarczan potasu lub amonu. 

Odkwaszanie:
Zbyt kwaśną glebę (poniżej 5,5 pH można odkwasić, stosując wapno nawozowe lub kredę. 

PTR

Spodobał Ci się ten artykuł?

Udostępnij na Facebook
Udostępnij na Twitter