Ogrody Hortulus Spectabilis z Dobrzycy (w pobliżu Koszalina i Kołobrzegu) w dniach 13-14 lipca 2024r. (sobota-niedziela) serdecznie zapraszają na 9. Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych.
Tematem przewodnim w tym roku będzie róża “Jadalne Róże w syropie, winie i konfiturze”. To wydarzenie zdobyło już swoje stałe miejsce w kalendarzu imprez odbywających się na Pomorzu Zachodnim w czasie lata, gdy ogrody rozkwitają i wabią swoim pięknem nie tylko owady, ale i ludzi. Przewidziano mnóstwo atrakcji dla uczestników festiwalu.
Będą kuchnie kwiatowe i wspólne gotowanie w plenerze, wystąpią goście specjalni – mistrzowie kuchni. Kwiatowa kuchnia jest zawsze sercem festiwalu, a na jej czele tradycyjnie stanie Szef Mariusz Siwak, który przygotuje dla gości festiwalu liczne dania i przekąski z wykorzystaniem kwiatów jadalnych. Królować będą potrawy z kwiatów wyhodowanych w ogrodach własnych, uprawiane w sposób ekologiczny.
Odbędą się także pokazy florystyczne, florystyka kulinarna, aranżacje kwiatowe. Nie zabraknie kosmetyków z róży, będą jadalne kremy i balsamy z róży. Carving – owocowe róże w rzeźbie i naturze – mistrz świata będzie nie tylko prezentował, ale i uczył. Dowiecie się wszystkiego o syropach, sokach, konfiturach z róży i ziół. Oprócz kulinarnej strony róż goście festiwalu będą mieli możliwość zwiedzić kolekcje róż w ogrodzie, poznać porady ekspertów dotyczące uprawy i pielęgnacji róż oraz rozpoznać te, które są jadalne. W programie wiele innych atrakcji, a także możliwość zakupu kwiatów jadalnych.
Poniżej wspomnienie poprzedniego festiwalu.
Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych został dostrzeżony przez władze Pomorza Zachodniego jako ciekawa inicjatywa i przyznano mu nagrodę Gwiazda Turystyki w 2022r.
Zapraszamy serdecznie do Dobrzycy wszystkich kwiatożerców i nie tylko! Na uczestników czeka moc atrakcji i nagród.
Szczegółowy Program wydarzenia
czytaj więcej FB
PTR